gras-met-dauwdruppels

Een gazon onderhouden

Gazononderhoud
Er komt best wel wat kijken bij het aanleggen en onderhouden van een gazon. Maar als je daar eenmaal aan gewend bent, wint het plezier van een mooi grasveld, het van het werk dat je er aan hebt. In het schema hieronder, zie je de maanden waarin je bepaalde werkzaamheden het beste kunt uitvoeren.


← scroll → bij het lezen op klein scherm
Gazon onderhoud J F M A M J J A S O N D
Gazon aanleggen
Gras maaien
Bemesten


Mos bestrijden


Verticuteren


Onkruid verwijderen
Sproeien

Repareren

Beluchten


Bladeren verwijderen

Onderhoud

Gras maaien
Met een scherp geslepen mes, maai regelmatig voor een mooie uitstraling en om de groei te bevorderen. Maai het liefst terug naar 3 à 4 cm hoogte. Want bij kort gras dringt de zon dieper door tot de bodem en krijgen jonge grassprieten ook meer kans. Daarbij verbruikt kort gras minder voedingsstoffen uit de bodem. Op deze manier krijg je een dik en stevig gazon waarbij mos en onkruid minder kans krijgen om de kop op te steken.

Bemesten
Gras heeft net als iedere andere plant, voeding nodig om te groeien. Dat kun je hem zelf geven, in de vorm van gedroogde koemestkorrels. Doe dat het liefst al in het voorjaar als de groei begint. Als je later in het groeiseizoen wil bijmesten, dan kun je hiervoor beter een kunstmest gebruiken. De universele meststof 12-10-18 staat zijn mineralen geleidelijk af, heeft daardoor een langdurende werking en is behalve voor je gazon ook geschikt voor borders en de moestuin.

Mos bestrijden
Als je last hebt van most in het gazon kan dat verschillende oorzaken hebben.

  1. De pH-waarde is te laag, dus de grond is te zuur.
  2. Er is te weinig zuurstof in de grond.
  3. Een tekort aan voedingsstoffen.
  4. Een te natte ondergrond

Test allereerst de zuurgraad, dan kun je dat eventueel uitsluiten. Een goede pH-waarde ligt tussen 5 en 7. Is de pH-waarde te laag, dan strooi je gazonkalk in korrelvorm. Je gebruikt ongeveer 1 kg kalk per 10 m². Kalk lost langzaam op, dus doe dat ruim van te voren als je ook nog wilt gaan bemesten.

Naast ontzuren van de bodem is mos te bestrijden met ijzersulfaat. Het zorgt ervoor dat de mos snel afsterft. Na gebruik is het verstandig om het gazon na twee weken te verticuteren. Ook als je geen mos hebt kun je ijzersulfaat op je gazon gebruiken, het hardt gras af en geeft het gras een diepgroene kleur.

TUINGEREEDSCHAP & GADGETS

Verticuteren
Verticuteer minstens éénmaal per jaar, bij voorkeur in het voorjaar, wanneer het gras begint te groeien. Met een verticuteerhark kam je de ongewenste viltlaag van mos en andere plantjes uit je gazon.

Met verticuteren verbeter je ook de bodemstructuur, de graswortels krijgen meer lucht en de opname van water en voedingsstoffen wordt verbeterd. Na verticuteren bemest je het gazon met koemestkorrels.


Onkruid verwijderen
Check je gazon regelmatig op de groei van onkruid, dat gewoonlijk sneller groeit dan het gras en daarmee de grasplantjes verdringt. Het is belangrijk om dit direct te bestrijden.

Sproeien
Water is van groot belang voor de voedselvoorziening van planten. Sproeien is dan ook nodig bij extreme warmte en lange droge periodes om uitdroging te voorkomen. Bij extreem warm weer doe je dat het beste niet overdag in de brandende zon om verbranding van je gras te voorkomen. Als je in de avonduren sproeit is ook de verdamping stukken minder dan overdag.

Repareren
Kale plekken kun je repareren met door deze opnieuw in te zaaien. Hier zijn ook speciale graszaad mengsels voor te koop. De beste periode is het voorjaar en het najaar.


Beluchten
Als de bodem meer lucht krijgt stimuleer je de wortelgroei, want water en voedingsstoffen kunnen beter worden opgenomen. Ook gaat beluchten de groei van mos tegen. Dit beluchten gaat prima met een mestvork of riek. Om de tien cm steek je de vork circa 10 cm diep in de grond. De firma De Wit heeft een oerdegelijke

Bladeren verwijderen
Om je gazon mooi te houden, verwijder je in de herfst de afgevallen bladeren. Heb je egels in de tuin, schuif de bladeren dan naar een beschutte plek waar je er geen last van hebt. De egels en andere beestjes in je tuin, zullen blij zijn met een plek waar ze prima kunnen overwinteren.

de-wit-grasbeluchter
Oerdegelijke Nederlandse kwaliteit
De grasbeluchter van De Wit'Enjoy Life'


disclaimer | mixandstir.com | w3schools | GFDL | GoodFon.com | pixabay | pexels |pinterest | pxhere.com | unsplash.com
copyright © 2013 -
vindikhier.nl - all rights reserved
under construction