Totaaloverzicht  Nieuws!
body-health

Geneeskrachtige kruiden en geneeskrachtige planten

Een natuurlijke geneeswijze

Geneesplanten en geneeskruiden werden al in de oudheid gebruikt om verlichting te geven bij kwalen en bij ziektes. Zelfs om kwalen te verhelpen en ziektes te genezen werden kruiden en planten gebruikt. Steeds meer mensen staan open voor een natuurlijke geneeswijze als alternatief voor de nog relatief jonge huidige medische aanpak. Maar toch is het altijd verstandig om een arts te raadplegen, als je niet heel zeker van je zaak bent. Soms worden delen van de plant gebruikt, zoals de wortels, de vruchten, het blad of het sap. Soms is ook de hele plant inzetbaar.

Veel planten, ook giftige, zijn in te zetten als middel om ziektes te bestrijden of zelfs te genezen. Al moet je met die giftige planten wel weten wat je doet. Het is juist vaak dit gif, als werkzaam bestanddeel, dat een ziekte kan bestrijden. Voorzichtigheid en kennis van zaken is dus zeker geboden. Homeopathische middelen kunnen van invloed zijn op de werking van reguliere medicijnen. Oppassen dus!

Wilde planten

Wilde planten groeien op grondsoorten waar ze zich thuis voelen en hebben geen onderhoud nodig om te overleven. Van diverse wilde planten in de vrije natuur, kun je de bladeren, wortels of bessen gebruiken, niet alleen in je gerechten als vervanger van 'gewone' groenten of fruit. Maar een aantal ook om je gezonder te maken of ziektes te bestrijden. Duindoorn is hiervan een goed voorbeeld.

Als je de natuur in gaat om een portie groente of fruit te verzamelen, pluk een boom of struik dan niet helemaal leeg. Dat is niet altijd even goed voor de plant en zo blijft er ook nog iets over voor de vogels. Als je bessen plukt, zoals bramen, pluk dan niet te laag bij de grond. Houdt er rekening mee dat, op die hoogte, ook andere beesten zoals vossen zich hieraan tegoed doen. Laaghangende bessen kunnen door hen zijn besmet.

Weet welke plant je plukt

Veiligheid voor alles!
Er zijn goede boeken en veldgidsen verkrijgbaar om zonder risico te kunnen eten uit de natuur.

Toepassingen en remedies van planten, kruiden en vruchten

Alsemsap

Reeds in het jaar 1600 voor Chr. vindt men in Egypte beschrijvingen van alsemkruid of vermouth; door de gehele geschiedenis van de geneeskunde vindt men toepassingen van dit kruid als maag- en darmmiddel. De werkzame bestanddelen van alsem zijn bitterstof, absinthol, looizuur, hars en aetherische olie.Het wordt bij nagenoeg alle aandoeningen van maag en darmkanaal toegepast. Het prikkelt vooral nagenoeg alle inwendige klieren tot sterkere afscheidingen, waardoor de spijsvertering na storingen zeer vlug weer normaal verloopt. Het is dus ook een goed middel tegen een kater, die na een overmatig alcohol- en tabakmisbruik gewoonlijk komt. Het zuivere sap moet in zeer kleine hoeveelheden ingenomen worden.

Berkensap

Berkensap wordt verkregen door de jonge bomen in het voorjaar in te snijden, waardoor het sap vanzelf uittreedt en in flessen wordt opgevangen. Toepassingen bij een neiging tot jicht en rheumatiek, nierstenen en blaasontstekingen.

Brandnetel

Dit onkruid bevat zeer veel ijzer, magnesium, kalk en kali en dient in het algemeen voor het reinigen van het bloed, vooral in het voorjaar. Het sap kan hiervoor gecombineerd worden met paardebloem en weegbree. Door de brandnetel wordt de stofwisseling in het algemeen geactiveerd en het het sap werkt hierom gunstig bij onreine huid en verder bij bloedarmoede.

Brandnetelzalf

Brandnetelzalf heeft een verzachtende en zuiverende werking. Gebruik de zalf bij jeuk en irritatie van je huid. Denk aan insectenbeten, kwallenbeten en diverse vormen van huidproblemen zoals acne en eczeem......LEES MEER

Chia zaden

Als je op zoek bent naar een goede en natuurlijke bron van omega 3, dan zijn chiazaden de beste keuze. Elk zaadje bestaat voor 20% uit omega 3. Deze superbron van vezels houdt je bloedsuikerspiegel in balans, helpt je lichaam te reinigen en zelfs om gewicht te verliezen. Chiazaden zitten vol antioxidanten, ze overtreffen daarmee zelfs blueberries.

Duindoorn

Per honderd gram bevat de duindoornbes zo’n 200 tot 1300 milligram vitamine C. Dat komt overeen met zeven citroenen! De bessen bevatten antioxidanten, foliumzuur, flavonoïden, choline, vitamine A, B1, B2, B12, C en E en omega-7 die je huid gezond houden. Alles bij elkaar bevat de bes maar liefst 10 verschillende vitamines, 24 sporenelementen en 18 aminozuren......LEES MEER

duindoornbessen
Duindoorn


Duizendkruid

In vroegere tijden werd dit bittere kruid dikwijls voor het brouwen van bier in de plaats van hop gebruikt. Naast alsem wordt dit kruid bij allerlei storingen in de spijsvertering gebruikt. Het is goed tegen krampachtige maagpijn en buikpijn, verder tegen haemorroïden en het bevordert de bloedsomloop.

Echinacea purpurea (Rode zonnehoed)

De stof inferon in dit kruid zorgt ervoor dat virussen niet meer met elkaar kunnen communiceren en zich kunnen vermenigvuldigen. Met dit bacterie-, virus- en schimmeldodende kruid heb je een winnaar in handen......LEES MEER

Gele wortelsap

Door het hoge gehalte aan kali- en kalkzouten zeer geschikt om met koemelk voor kleine kinderen gemengd te worden. Het sap werkt gunstig op de spijsvertering en vooral bij ziekten van de nieren, lever en galblaas.

Hertshooi

Bij algemene zenuwachtigheid met als gevolg slapeloosheid, brengt dit kruid verlichting. Het kruid wordt gecombineerd met pepermunt-thee en melisse, waarbij men het eten van veel vlees en eieren en het drinken van koffie en thee moet vermijden.

Jeneverbessen

De bessen bevatten etherische olie, bitterstof, pectine, hars en suiker. Het sap wordt gedurende langere tijd ingenomen en werkt dan ongeveer als een oponthoud in de dennenbossen. De longen stoten slijm af, de spijsvertering wordt bevorderd en jicht en rheumatiek worden minder. Men mag slechts kleine hoeveelheden innemen, daar de nieren door het sap geprikkeld worden.

Klein hoefblad

Ook dit kruid was reeds in de middeleeuwen bekend als middel tegen ontstoken slijmvliezen, Bij hevige verkoudheden wordt het slijm opgelost en kan gemakkelijk verwijderd worden. Het kruid en ook het uitgeperste sap worden dus bij verkoudheden tegen het hoesten, tegen bronchiaalcatarrhe toegepast. Zelfs bij longontsteking kan het door de arts voorgeschreven worden.

Knoflook en zijn genezende kracht

Knoflook is een krachtige smaakmaker in de keuken, een bolgewas met een aantal gezondheidsbevorderende eigenschappen. Knoflook bevat allicine, een stof met krachtige geneeskrachtige eigenschappen......LEES MEER

Knoflooksap

Dit zeer onaangenaam ruikende preparaat is wel het beste ontsmettingsmiddel voor de spijsverteringsorganen dat we kennen. Het verhindert vreemde gistingen in ons darmkanaal en bevordert de spijsvertering in het algemeen, het verdrijft wormen en verhindert verregaand de zogenaamde aderverkalking.

knoflook
Knoflook
Kokosolie

Voor bakken en huidverzorging. Kokosolie verhoogt de werking van de schildklier, waardoor de stofwisseling toeneemt. En het verbetert de opname van diverse mineralen zoals calcium en magnesium en de vetoplosbare vitamines A, D, E en K. Gunstige werking op het cholesterolgehalte. Antioxidant.....Lees binnenkort meer

Komkommersap

Geheel verse rijpe komkommers worden uitgeperst. Het sap wordt gefiltreerd en bij koortsaanvallen gedronken. Het werkt verder gunstig op de spijsvertering en kan dus door bedlegerige zieken in het algemeen gebruikt worden. Uitwendig wordt het sap bij onreine huid gebruikt, waartoe het gewoonlijk nog geparfumeerd wordt.

Kruidenmix (ontstekingremmend)

Dit is een perfecte basismix. Tijdens het bereiden van uw maaltijd kunt u variëren door wat extra van één van de genoemde kruiden toe te voegen voor een andere smaaknuance of door te variëren met de keuze uit Provençaalse kruiden......LEES MEER

Kurkuma

Ontstekingsremmend, verlicht artritis, bevordert de spijsvertering, verlicht een vol of opgeblazen gevoel, ondersteunt de reiniging van de lever, stimuleert de galproductie. Kurkuma wordt niet ze gemakkelijk in je bloed opgenomen, behalve als je het combineerd met zwarte peper. Gebruik deze combi met regelmaat in je voeding.

Mierikswortel-essence

De vluchtige werkzame bestanddelen van mierikswortel verkrijgt men door de fijn gesneden wortel met alcohol te destilleeren. Het destillaat wordt gebruikt tegen rheumatiek en wintervoeten, tegen muggen- en bijensteken. Inwendig werkt het gunstig op de maag en nieren.

Paardebloem

Reeds in de middeleeuwen kende men de geneeskrachtige werking van dit plantje, dat men overal kan vinden. Vooral in het voorjaar, wanneer het lichaam door de langen winter uitgeput is, dient het kruid voor het zuiveren van het bloed. De bewegingen der darmen worden versneld, dus hardlijvigheid wordt verbeterd en vele klieren worden tot hogere activiteit geprikkeld. Het kruid is dus gunstig bij geelzucht en andere leverziekten.

Paardenkastanje (crème)

Het wordt gebruikt door mensen met vermoeide en gestresste benen. En ook door mensen met wintervoeten, het zwarebenensyndroom, mensen die langdurig staan en door mensen met reumatische gewrichtspijn......LEES MEER

Paardestaart

Deze bekende plant bevat merkwaardig grote hoeveelheden kiezelzuur, opgelost in het plantensap. Door dit hoge gehalte aan kiezelzuur, dat de longen in het algemeen krachtiger maakt, wordt het uitgeperste sap tegen allerlei longziekten gebruikt. Verder dient het tegen nier- en blaasziekten.

Pepermuntkruid

Het uitgeperste sap of het aftreksel van dit kruid wordt in de eerste plaats tegen de gewone buikpijn toegepast. Ook bij maagpijn werkt het pijnstillend. Verder is het een uitstekend onschadelijk gorgelwater bij lichte verkoudheden.



Peterseliesap

Het peterseliekruid bevat een uiterst actieve etherische olie, apiol, een glucoside en een vluchtig alkaloïde. Deze bestanddelen bevorderen de spijsvertering en de werkzaamheid van de nieren, prikkelen in het algemeen de verschillende klieren tot sterkere vochtafscheiding, huid-, milt-, lever en geslachtsklieren.

Ramenassap

De bestanddelen van de ramenas bevorderen in het algemeen het afscheiden van lichaamsvochten en vooral het afscheiden van de gal. Het sap wordt dan ook bij neiging tot galstenen toegepast. Hierbij moet het genot van vette spijzen en van sterken drank vermeden worden. Ook bij ontsteking der galkanalen is ramenas aan te bevelen, verder ook bij lever en nierziekten. Bij uitgesproken nierontsteking en ingewandontsteking mag het sap niet ingenomen worden.

Saliekruid

Het sap of aftreksel dient als gorgelwater en als neusspoeling. Ook als mondwater bij ontstoken tandvlees of neiging hiertoe. Inwendig verhindert het overmatig zweten en bevordert de spijsvertering.

Selderij

Hier perst men het sap uit de knol en uit de bladeren. Het sap wekt de eetlust op en bevordert de werking van de nieren. Bovendien wordt de bloedsomloop in de buikorganen verbeterd.

Sint-janskruid

Verwerkt in olie, biedt het verlichting bij spierpijn en reumatische pijn, tegen de gevolgen van zonnebrand, snij- en schaafwonden, kleine brandwonden, als massageolie bij wintertenen, kneuzingen, sportblessures en verrekkingen en bij gordelroos.....LEES MEER

Uiensap

Door het hoge gehalte aan kalk, inuline en pectine, citroenzuur en een etherische olie die zwavel bevat en de spijsvertering regelt, is sap van verse uien zeer goed voor zwakke mensen, die een slechte spijsvertering hebben. Ook uitstekend voor reconvalescenten. Verder bevatten uien glycocininen, die bij lichte gevallen van suikerziekte het ophopen van suiker doen verminderen. Uien en vooral het uitgeperste sap genezen heesheid en verslijmde bronchiën.
Vlierbessen hoestsiroop

Naast lekker is deze vlierbessensiroop ook een uitstekend middel tegen keelpijn, hoesten, gezwollen klieren of gewoon ter voorkoming of bestrijding van verkoudheid. Rijpe vlierbessen zijn rijk aan vitamine A, B, C en bevatten onder meer ijzer en tannine......LEES MEER

Vogelkers

Deze roode bessen bevatten appelzuur en looizuur. Hierdoor is het sap geschikt om bij lichte gevallen van buikloop ingenomen te worden. Vroeger werd het op zee medegenomen tegen scheurbuik. Bij neiging tot nierontsteking en bij rheumatiek mag het niet ingenomen worden.

Waterkers

Ook dit kruid dient voor het reinigen van het bloed en wordt vooral in het voorjaar gebruikt. Verder dient het tegen huiduitslag, wanneer deze uitslag door een verkeerde spijsvertering veroorzaakt wordt, werkt gunstig op de schildklier, bij geelzucht en bij zwellingen van de milt.

Weegbree

Het sap wordt voor het reinigen van het bloed, vooral in het voorjaar, gebruikt. Verder werkt het gunstig bij bronchiaalcatarrhe en bij andere ontstekingen van luchtwegen en longen. Het maakt slijm los en door het gehalte aan kiezelzuur werkt het ook genezend, terwijl de bitterstoffen, looistof, saponine en choline het ook bij hoesten en astma genezend doen werken.

Zweedse kruiden

De kruiden zuiveren het bloed en hebben een spijsverteringseffect. Het stimuleert de lever, darmen en nieren om beter te werken. Het is een ontgiftingsmiddel en heeft een sterk bloedzuiverende werking. Zweedse bitter wordt onder andere gebruikt bij reumatische pijnen, vermoeidheid, uitputting, lethargie, darmklachten en eczeem......LEES MEER




Geneeskruiden



 
copyright © 2010 -
vindikhier.nl - all rights reserved