gebleekt-grenen

Hout bleken

Moeilijk is het niet
Met simpele middelen kun je nieuw hout bleken en daarmee een antieke uitstraling geven. Vrijwel alle houtsoorten kun je bleken. Zorg ervoor dat je hout goed droog is, want dan bereik je het beste resultaat.
Het bleken van hout doen we door het te behandelen met achtereenvolgens waterperoxide en ammoniak. Lees eerst even de veiligheidsinstructie hieronder.

Voorbehandeling
Bij hout dat veel hars bevat, moet het oppervlak eerst ontharst worden. Dat kun je doen met houtzeep of thinner.

Looistof
Houtsoorten die veel looistof (tannine) bevatten, zoals eik en tamme kastanje, kleuren donker als ze worden behandeld met alleen maar ammoniak. Met ammoniak opgelost in waterstofperoxide kleuren deze houtsoorten juist bleker.

Werken met ammoniak en waterstofperoxide

beitende stof

Let op!

Beitende stof
Draag handschoenen
Zolang je enkele regels in acht neemt, hoeft het werken met beitende stoffen niet gevaarlijk te zijn. Draag beschermende handschoenen en indien nodig een veiligheidsbril en aangepaste kleding.
Werk in een goed geventileerde omgeving.


In het kort
Het lijkt allemaal heel spannend vanwege de chemische stoffen. Toch is het betrekkelijk eenvoudig om te doen.

 • Voor het bleken van hout gebruik je waterstofperoxide (30% - 35%) en ammoniak (30% - 35%).
 • Voor het aanbrengen gebruik je een kunststof kwast zonder metalen huls of andere metaal.
 • Het gebruik van een lap stof om een stok gewikkeld, als alternatieve kwast, raden we af. Vanwege de chemisch reaktie tussen de stoffen die je gebruikt kan deze in brand vliegen. Doe je het toch op deze manier, houdt dan een emmer water bij de hand en dompel daar je zelfgemaakte lappenkwast in, zodra je werk klaar is.
 • Na de behandeling moeten de chemicaliĆ«n zo goed mogelijk uitgespoeld worden met schoon water.

Enkele belangrijke punten

 1. De meeste houtsoorten kun je bleken met uitsluitend waterstofperoxide in geconcentreerde vorm (bijvoorbeeld 30%).
 2. Een enkele houtsoort, zoals de eik, kun je beter bleken met een verdunde oplossing.
 3. Om een betere en snellere reactie te verkrijgen kan de waterstofperoxide gebruikt worden in combinatie met ammoniak. Dan gaat de bleking veel dieper. Zelfs verkleuringen door bijvoorbeeld blauwschimmel of afdeklatjes worden zo soms weggebleekt.
 4. Maak eventueel eerst een klein proefstukje.
 5. Als eiken en kastanjehout verkleurd is door de inwerking van ijzer op het in het hout aanwezige looizuur, is onderstaande methode niet geschikt.
123

Methode 1
(kleine voorwerpen)

 • Doe wat waterstofperoxide (30%) in een glazen jampot en voeg er 3 tot 10% ammoniak (35%) aan toe. Hiermee ogenblikkelijk je hout behandelen vanwege de chemische reaktie die er in je jampot is ontstaan. Hoe langer je wacht, hoe minder je mix nog werkt. Deze methode werkt dus alleen voor kleine voorwerpen.


Methode 2
(grote voorwerpen)

 • Bij grotere werkstukken, kun je de chemische reaktie beter op je hout laten plaatsvinden. Bestrijk het oppervlak ruim met waterstofperoxide (30%)
 • Direct daarna, snel en licht nastrijken met ammoniak (30%) dat je eerst 1:1 met water hebt verdund.
 • Nu de waterstofperoxide en de ammoniak pas op het hout met elkaar in aanraking komen, krijg je de best mogelijke bleekwerking.
 • Hoe meer je de ammoniak verdund, hoe zwakker de blekende werking. Bij onverdunde ammoniak krijg je een versnelde reaktie en een sterk blekende werking.
 • Bij kamertemperatuur zal het hele proces van bleken ongeveer 12 uur duren. Laat het hout dan nog 24 uur liggen, voordat je het verder wilt bewerken.
  Eventueel kun je het proces van bleken nog een keer herhalen, als je het nog lichter wilt hebben.
HOUT & GADGETS

Nabehandeling
Na een droogtijd van minimaal 24 uur, kun je de opgezwollen houtvezels door lichtjes schuren verwijderen. Als je wilt beitsen, moet je hout wellicht nog wat verder indrogen.
Werk je gebleekte hout absoluut niet af met producten op basis van alkydhars. Dit wil reageren met eventueel nog achtergebleven restjes waterperoxide en zal het hout sterk verkleuren. Afwerken met producten op basis van acrylaathars kan wel.

Hout kan later altijd weer verkleuren. Zelfs terugkleuren. Als je zeker wilt zijn dat de kleur van je hout zo lang mogelijk blijft zoals je het hebt gemaakt, kun je het behandelen met een product dat is voorzien van een uv-filter.

Let op!
Draag beschermende handschoenen, veiligheidsbril, eventueel een beschermend schort en werk in een goed geventileerde ruimte.
Lees bij de waterstofperoxide en de ammonia, de veiligheidsinstructies van de fabrikant op de verpakking.


'Enjoy Life'
disclaimer | w3schools | GFDL | GoodFon.com | pixabay | pinterest | pxhere.com | unsplash.com
copyright © 2013 -
vindikhier.nl - all rights reserved
under construction