in de finse sauna

Sauna & Hot Tub


Sauna

Wellness in je eigen sauna
Was het hebben van een eigen sauna vroeger nog een uitzondering, tegenwoordig ontdekken steeds meer mensen het genot van een eigen sauna, elektrisch of houtgestookt, in of bij het eigen huis. In het saunaland bij uitstek, Finland, is een sauna net zo normaal als bij ons de badkamer is. Het is een vast onderdeel van ieder huis. Liefst met een houtgestookte saunakachel natuurlijk, welke op het platteland en in vakantiehuizen veel in gebruik zijn. In stedelijke gebieden hebben de elektrische kachels de overhand.

finse sauna

Finse Sauna
De Finse houtgestookte kachel stijgt steeds meer in populairiteit. En dat is niet voor niets. Het is namelijk een geweldige ervaring om de warmte te voelen van echte vlammen en de geur op te snuiven van het brandend hout.

In de Finse sauna wordt de temperatuur meestal flink opgevoerd. Temperaturen van 80℃ en flink hoger zijn geen uitzondering. Dat betekent dus flink zweten!

Uiteraard stook je de sauna met voldoende gedroogd en geschikt hout in een goede saunakachel, voorzien van een veilig dubbelwandig rookkanaal. Enkele bekende merken saunakachels zijn Harvia en Helo.


Electrische saunakachel
Behalve de traditionele houtgestookte sauna is er de keuze uit de elektrische saunakachel. Laat je ten alle tijden goed informeren over de benodigde capaciteiten van de kachels en laat een elektrische saunakachel door een erkent installateur aansluiten.

Zelfbouw
Zelfbouw van je eigen sauna is een optie als je een beetje handig bent. Daarvoor zijn steeds meer materialen online verkrijgbaar. Zowel voor een binnensauna, geschikt voor een elektrische saunaoven als voor een echte houtgestookte Finse buitensauna, zijn allerlei bouwpakketten te koop.

Als je hem helemaal zelf wilt bouwen, bereid je dan goed voor. Echt moeilijk is het niet, maar er zijn wel enkele zeer belangrijke regels die je absoluut moet naleven. Zo is de maatvoering belangrijk, de isolatie en zeker de brandveiligheid. Het komt voor wat dat laatste betreft dus aan op de juiste saunakachel, het juiste rookkanaal en de juiste afstanden tussen kachel en saunawand en plafond.

sauna
afb. dwell.com

Infrarood sauna
Een aparte categorie vormen de infra-rood sauna's met bijbehorende infra rood kachels. Deze hebben eigenlijk niets met de oorspronkelijke sauna te maken, maar dat wil niet zeggen dat het niet genieten kan zijn. De warmte drinkt diep door en dat kan weldadig zijn voor mensen met bijvoorbeeld spierproblemen.

Bouwvergunning nodig?
Informeer goed of er een bouwvergunning moet worden aangevraagd als je een buitensauna wilt plaatsen. De bouwvoorschriften zijn bij de gemeente opvraagbaar.
Vaak kun je online checken of een bouwvergunning noodzakelijk is of dat je vergunningsvrij mag bouwen.

SAUNA & GADGETS

Hot Tub

Een verhaal apart is de hot tub, een heetwater-kuip, die snel populair is geworden.
hot tub

Hout
De originele hot tub is compleet van hout en het water wordt door een in het bad geplaatste houtkachel verwarmd. Tegenwoordig zijn er ook heetwaterbadeb waarbij de houtkachel buiten het bad is geplaatst.

Houtsoorten
Als houtsoort zijn onder andere Siberische spar, lariks, eiken en red ceder geschikt. Deze houtsoorten hebben niet alleen hun eigen kleur maar hebben daarnaast ook verschillende eigenschappen.

Zo is het hout van de meest voor dit doel gebruikte houtsoort Siberische spar minder duurzaam dan het hout van de lariks en deze zal dus meer bescherming nodig hebben tegen houtrot. Eiken en red ceder zijn, ondanks hun hoge kwaliteiten, dermate kostbaar dat we ze maar snel weer vergeten.

    Siberische spar
  • Populaire, zachte en lichtgekleurde houtsoort, welke gemakkelijk is te bewerken.
  • Sterk constructiehout, lekt geen hars.
  • Niet rotbestendig, dus regelmatig behandelen. Lijnolie is hier zeer geschikt voor.
    Lariks
  • Duurzame naaldhoutsoort met warme bruine kleur, en goed bestand tegen water.
  • Waterdichte houtsoort welke veel hars bevat.
  • Bestand tegen insecten en houtrot.
HEBBEN

Kunststof
Tegenwoordig zijn er ook hot tubs met een kunststof waterbassin, vaak met een hout omtimmering. Hoewel kunststof erg praktisch lijkt, is niets minder waar. Qua hygiƫne is een natuurlijk produkt als hout schoner dan plastic.

Uiteindelijk is ook van belang wat je aan een hot tub wilt en kan uitgeven. Zeker voor zelfbouwers loont het de moeite om met een kunststof kuip aan de slag te gaan en deze van een houten omtimmering te voorzien.

hot tub kunststof

Jaccuzi

Niet meer voor de rijken alleen
Een jaccuzi neemt niet erg veel ruimte in. In de meeste achtertuinen en op de meeste terrassen is wel ruimte voor zo'n bad. Er zijn al jaccuzi's met een afmeting van 2 x 2 meter. Was een jaccuzi vroeger alleen voor de rijkeren weggelegd, nu is dit bad voor een veel groter publiek bereikbaar. Er zijn al jaccuzi's te koop vanaf een paar honderd euro. Die is dan wel opblaasbaar. Maar toch. Voor mensen met een smalle beurs is zo'n opblaasbare spa een goede oplossing.

Veiligheid en gebruik
Let bij de aanschaf van een jaccuzi altijd goed op of het bad aan de veiligheids voorschriften voldoet. Volg altijd nauwkeurig de gebruiksaanwijzing. Een verkeerde hardheid van het water kan kalkaanslag veroorzaken op het verwarmingselement en daarmee schade. Zo ook met een verkeerd gebruik van reinigingsmiddelen. Bij een opblaasbare spa worden scherpe voorwerpen vermeden en de plek waar het bad komt te staan hierop gecontroleerd.

Eigen zwembad
Wie het wat ruimer heeft, gaat voor een zwembad in eigen tuin of zelfs binnenshuis. Het water kan eventueel verwarmd of bijverwarmd worden m.b.v. zonnepanelen.

Zelfbouw van je eigen zwembad of zwemvijver is een optie als je een beetje handig bent. Daarvoor zijn volop materialen verkrijgbaar. Overigens is ook een whirlpool met zelfbouw mogelijk.

spa
Lekker genieten in de whirlpooldisclaimer | w3schools | GFDL | GoodFon.com | pixabay | pexels |pinterest | pxhere.com | unsplash.com
copyright © 2013 -
vindikhier.nl - all rights reserved
under construction